Boskalis Beach Cleanup Tour!

strand afval

BRESKENS – De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is maandag van start gegaan. Dit jaar vindt de opruimactie voor het eerst in een nieuwe opzet plaats waarbij de deelnemers tegelijkertijd in Cadzand en op Schiermonnikoog aan de tour begonnen. In Cadzand verschenen 40 deelnemers aan de start en op Schiermonnikoog begonnen 71 vrijwilligers aan de schoonmaakactie. Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour maakt Stichting De Noordzee samen met zoveel mogelijk vrijwilligers in veertien etappes de hele Noordzeekust afvalvrij. Het doel hiervan is, naast het schoonmaken van de hele Nederlandse kust, bewustwording voor het afvalprobleem creëren. De tour trekt vanuit Cadzand en Schiermonnikoog richting Zandvoort, waar op zondag 14 augustus de feestelijke afsluiting plaatsvindt. Tot nu toe hebben ruim 1.500 deelnemers zich ingeschreven.

Onderzoek van Stichting De Noordzee: 380 afvalitems per 100 meter strand, 90% is plastic

Stichting De Noordzee presenteerde op de startdag van de Boskalis Beach Cleanup Tour een nieuw rapport waarin de resultaten staan van onderzoek dat de stichting de afgelopen 12 jaar uitvoerde. Uit dit onderzoek blijkt dat er gemiddeld 380 afvalitems per 100 meter strand verspreid liggen. Hiervan is 90% plastic afval en is ruim de helft afkomstig uit de sectoren visserij en scheepvaart. Ondanks genomen maatregelen, is er in het afgelopen decennium geen daling van deze aantallen waargenomen. De resultaten bieden een realistische graadmeter voor de hoeveelheid afval in zee, omdat het onderzoek focust op niet-toeristische stranden. Hoog tijd voor verandering, vindt directeur van Stichting De Noordzee Floris van Hest: “Dit onderzoek toont aan hoe belangrijk initiatieven zoals de Boskalis Beach Cleanup Tour zijn. Niet alleen om het probleem bij de bron aan te pakken, maar ook om op een positieve manier aandacht te vragen voor het afvalprobleem. Vrijwel iedereen is het erover eens dat afval niet op het strand en in zee thuishoort, we moeten deze gedachte alleen nog verder weten om te zetten in verandering van gedrag zodat dit soort opruimacties in de toekomst hopelijk niet meer nodig zijn.” Het volledige rapport is te raadplegen via deze link.

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s: beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is mogelijk dankzij de steun van partners. Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 4.015 vrijwilligers in totaal 38.223 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald.

www.beachcleanuptour.nl

www.noordzee.nl

Lees ook:Stichting De Noordzee zoekt hulp bij opruimen 1,2 miljoen afvalitems!
Lees ook:Bijna 20 ton afval opgeruimd tijdens Boskalis Beach Cleanup Tour!
Lees ook:Stichting De Noordzee houdt vijfde Boskalis Beach Cleanup Tour
Lees ook:Stichting De Noordzee haalt 11.555 kilo afval van stranden
Lees ook:Stranden opruimen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>