Stichting De Noordzee houdt vijfde Boskalis Beach Cleanup Tour

afval strand

 

VLISSINGEN - Stichting De Noordzee houdt van 1 tot en met 15 augistus voor de vijfde keer op rij de Boskalis Beach Cleanup Tour waarbij de hele Noordzeekust afvalvrij wordt gemaakt. De opruimactie start tegelijkertijd in Cadzand en op Schiermonnikoog en eindigt na ruim twee weken in Zandvoort, waar bekend wordt gemaakt hoeveel kilo afval er van het strand is gehaald.

Vrijwilligers leggen in 15 dagen in totaal 30 etappes af, waarbij de ene helft in noordelijke richting loopt en de andere helft richting zuiden. Geïnteresseerden kunnen zich voor een of meerdere etappes inschrijven via de website. Sinds de eerste editie in 2013 haalde Stichting De Noordzee samen met 6.377 vrijwilligers in totaal 57.426 kilo afval van de Nederlandse stranden, wat neerkomt op ruim 10.000 vuilniszakken vol afval.

In de afgelopen dertien jaar voerde Stichting De Noordzee 200 strandmonitoringen uit. Hierbij vond de stichting per 100 meter strand gemiddeld 375 afvalitems. Maar liefst 93% van deze afvalitems bestaat uit plastic. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien deze afvalitems aan voor voedsel, waardoor het in hun maag terecht komt. Zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Marine Research dat 93% van de Noordse stormvogels plastic heeft ingeslikt. Gemiddeld hebben de Noordse stormvogels 23 stukjes plastic in hun maag. Om het afvalprobleem aan te pakken en mensen bewust te maken van de omvang van dit probleem organiseert Stichting De Noordzee de Boskalis Beach Cleanup Tour. Met zoveel mogelijk deelnemers wil de organisatie ervoor zorgen dat het afval dat op de stranden ligt niet in zee terechtkomt en dat badgasten minder afval op de Nederlandse stranden achterlaten.
Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s: beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners.

www.beachcleanuptour.nl

www.noordzee.nl

Lees ook:Strand schoonmaken
Lees ook:Stichting De Noordzee zoekt hulp bij opruimen 1,2 miljoen afvalitems!
Lees ook:Boskalis Beach Cleanup Tour!
Lees ook:In één maand hele Noordzeekust schoon!
Lees ook:Stichting De Noordzee haalt 11.555 kilo afval van stranden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>